De Belastingdienst gaat dit jaar scherper controleren op aftrekposten. Dat is een extra reden om met de stofkam door alle posten heen te gaan. Welke aftrekposten kun je dit jaar zoal opvoeren voor je werk, studie of eigen bedrijf?

Let dit jaar bij de belastingaangifte extra goed op de aftrekposten die je opvoert, want de fiscus let daar bij de behandeling van de aangiften over 2013 extra scherp op.

Volg je een studie, wees dan extra alert, want de normen voor de aftrek van scholingsuitgaven zijn vorig jaar aangescherpt. Zo mag je de aankoop van een computer niet zomaar meer in mindering brengen op je inkomsten. Z24 zet de belangrijkste aftrekposten voor opleiding, werk en onderneming op een rij.

Studiekosten

Een fotocursus moet je zelf betalen. Maar voor de kosten voor een studie of cursus voor je werk of een toekomstig beroep komt de fiscus je wél tegemoet, al is deze wel een stuk strenger geworden. Over 2013 mag je alleen nog maar de verplichte en noodzakelijke kosten van een opleiding aftrekken, zoals de leermiddelen die de opleiding verplicht heeft gesteld en het cursus- en collegegeld.

Dit betekent dat de kosten voor de aanschaf van een computer of printer meestal niet meer aftrekbaar zijn. Je mag namelijk alleen duurzame goederen (goederen die langere tijd meegaan) opvoeren die mensen die de studie niet volgen, normaal gesproken niet aanschaffen. Een speciaal voor je studie aangeschafte geavanceerde computer komt wel voor aftrek in aanmerking, maar bij een gewone pc vis je meestal achter het net.

Als je het duurzame apparaat ook privé gebruikt, mag je het gedeelte voor privégebruik niet opvoeren. Verder moet je deze apparaten afschrijven. Je mag de aanschafkosten dus niet in één keer aftrekken, maar uitgesmeerd over enkele jaren. Ook moet je bij de aftrek rekening houden met een restwaarde.

Drempel aftrek studiekosten

Voor de studiekosten (na aftrek van eventuele vergoedingen van bijvoorbeeld je werkgever) geldt wel een drempel van 250 euro. Alles erboven is aftrekbaar. Niet onbeperkt overigens: het bedrag dat je maximaal mag aftrekken is in de regel 15.000 euro.

Let wel op: niet alle studiekosten zijn aftrekbaar. De rente op studieschulden mag je bijvoorbeeld niet opvoeren. Ook je studeerruimte en de inrichting ervan zijn niet aftrekbaar. Hetzelfde geldt kosten voor (studie)reizen, excursies, hotelovernachtingen, reiskosten, diners, versnaperingen en kleding.

De aftrek van studiekosten geldt bovendien uitsluitend voor jou en je fiscaal partner. Kosten van de studie van je kind mag je dus niet opvoeren.

Reiskosten

Wie in loondienst is en met het openbaar vervoer naar zijn werk reist, mag hiervoor een vast bedrag aftrekken. De hoogte van het bedrag hangt af van de afstand die je moet overbruggen en de reisfrequentie. Om voor deze aftrekpost in aanmerking te komen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

De reisafstand moet minimaal tien kilometer zijn en je reist minimaal één dag per week naar je werk (of minimaal 40 dagen per jaar).  Ook heb je een openbaarvervoerverklaring of reisverklaring nodig.

Ga je met je eigen auto of de fiets naar je werk, dan heb je geen recht op reisaftrek. Wel mag je baas maximaal 19 eurocent per kilometer onbelast vergoeden. Reis je met zowel het openbaar vervoer als met de auto of fiets, dan kun je voor het gedeelte dat je met de bus, tram of trein reist in aanmerking komen voor reisaftrek.

Wie besluit te carpoolen, mag hiervoor een vergoeding van zijn baas krijgen. Hoeveel dit is, hangt af van de vraag die het organiseert. Is dit de werkgever, dan mag hij 19 cent per kilometer aan de chauffeur vergoeden, inclusief de omrijkilometers. Organiseert de werknemer het zelf, dan kan hij een vergoeding krijgen van 19 cent per kilometer exclusief omrijkilometers.

Auto van de baas

Rijd je in een auto van je werkgever, dan moet je werkgever een bedrag als loon bij je salaris tellen, voor het voordeel dat je hebt van het privégebruik van de auto (de bijtelling). Deze hangt af van de CO2-uitstoot van je auto en bedraagt meestal 25 procent of 20 procent van de cataloguswaarde van de auto. En voor wie in een schone of zeer schone auto rijdt kan de bijtelling ook 14 of nul procent zijn.

Door de bijtelling wordt je inkomen hoger en dat kan gevolgen hebben voor de zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.

Als je met de auto van je werk niet meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt, is een bijtelling niet nodig. Maar je moet dat wel overtuigend kunnen bewijzen.

Auto als ondernemer

Gebruik je je auto minder dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden, dan geldt de auto voor de inkomstenbelasting als een auto van de zaak. Rijd je meer kilometers privé, dan mag je kiezen of je de auto beschouwt als zakelijk of privévermogen.

Als je je privé-auto ook voor je bedrijf gebruikt, mag je voor elke zakelijke rit 19 cent per kilometer aftrekken.
Je mag dan geen btw aftrekken bij de aankoop, maar wel de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten, voor zover je de auto voor je bedrijf gebruikt. Leidend hierbij is de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers ten opzichte van het totaal aantal verreden kilometers. Let wel op: alleen het gedeelte dat je gebruikt voor belaste omzet is aftrekbaar.

Als je speciaal voor je bedrijf een auto koopt, komt deze voor de inkomstenbelasting bij het vermogen van je bedrijf. Betaalde btw mag je als voorbelasting aftrekken van de btw die je moet betalen. Over het privégebruik betaal je later btw terug.

Ook als je eigen auto wordt omgedoopt tot auto van de zaak, gaat de auto voor de inkomstenbelasting naar het vermogen van je bedrijf. Alleen mag je de btw die je bij de aankoop van de auto hebt betaald  niet alsnog als voorbelasting aftrekken. De btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten mag je wel als voorbelasting aftrekken, voor zover je de auto voor je onderneming gebruikt.

De keuze 'zakelijk of privé' mag overigens voor de inkomsten- en omzetbelasting verschillen.

Ondernemersaftrek

Wie door de Belastingdienst wordt erkend als ondernemer, komt in aanmerking voor de zogeheten ondernemersaftrek en mag dan een bepaald bedrag aftrekken van de winst. Onder deze aftrekpost vallen diverse deelposten: de zelfstandigen- en startersaftrek, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, de meewerkaftrek en de (eenmalig op te voeren) stakingsaftrek. Voor sommige van deze aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, geldt het zogeheten urencriterium. Dat betekent dat je in het betreffende jaar minimaal 1.225 uur aan je bedrijf hebt besteed.

Zelfstandigenaftrek

Voor de zelfstandigenaftrek geldt een vast aftrekbaar bedrag. Voor ondernemers die voldoen aan het urencriterium en aan het begin van 2013 nog geen 65 jaar waren, bedraagt dit 7.280 euro. Let wel: de aftrek is niet hoger dan de winst, behalve als je in aanmerking komt voor de startersaftrek.

Startersaftrek

De startersaftrek is specifiek bedoeld voor jonge ondernemingen en bedraagt 2.123 euro.

Mkb-winstvrijstelling

Verder bestaat er nog de mkb-winstvrijstelling, die eveneens voor alle kleinere ondernemers geldt. Deze bedraagt 14 procent van de winst (minus de ondernemersaftrek).

Investeringsaftrek

Een andere mogelijk interessante aftrekpost betreft de investeringsaftrek: een bedrag dat je mag aftrekken van de winst als je hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. Er zijn drie smaken: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de energie-investeringsaftrek en de milieu-investeringsaftrek.

De KIA is het meest bekend. Deze is bedoeld voor ondernemers die vorig jaar tussen de 2.301 en 306.931 euro investeerden voor hun bedrijf. De hoogte van deze aftrek hangt af van het geïnvesteerde bedrag en bedraagt maximaal 28 procent. Het moet wel om bedrijfsmiddelen gaan die in aanmerking komen voor deze aftrekpost.

De energie-investeringsaftrek (EIA) is bedoeld om investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie te stimuleren. De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) tot slot richten zich op investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

Kosten bij start onderneming

Alle kosten die je hebt gemaakt in de aanloop naar de start van de onderneming mag je aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan het bonnetje voor de aanschaf van een computer. Goederen die je al langer geleden hebt aangeschaft en voor je bedrijf gebruikt zijn daarentegen níet aftrekbaar (zie passage over de bedrijfsauto), maar je mag deze spullen wel bij de start van je bedrijf inbrengen tegen de dagwaarde. Ze maken dan deel uit van het ondernemingsvermogen.

Werkruimte

Heb je een kantoor aan huis, dan zijn de kosten hiervoor alleen aftrekbaar voor de inkomstenbelasting als de werkruimte een zelfstandig deel van de woning is. Daarmee wordt bedoeld dat de werkruimte moet beschikken over een eigen ingang en eigen voorzieningen, zoals sanitair.

Ook moet je in je kantoor een belangrijk deel (90 procent) van je inkomen verdienen en dat kantoor ook voor het leeuwendeel zakelijk gebruiken. De kosten voor de werkruimte mag je dan naar rato als aftrekpost opvoeren.
Benieuwd welke kosten aftrekbaar zijn? Kijk dan op de rekenhulp 'Werkruimte in de woning', van de Belastingdienst.

Vaste lasten

Andere kosten mag je aftrekken voor zover deze voor zakelijk gebruik zijn. Denk bijvoorbeeld een de aankoopbon voor een aktetas. Werkkleding mag je ook aftrekken, maar hiervoor gelden wel strenge eisen. Het mag alleen gaan om kleding die zich uitsluitend voor je bedrijf leent, zoals een uniform, overall of kleding met een groot bedrijfslogo. Kosten voor persoonlijke verzorging zijn niet aftrekbaar.

Dezelfde systematiek geldt voor tijdschriften: een abonnement op een vakblad mag je wel aftrekken, maar voor overige tijdschriften niet. Zakelijke gesprekskosten zijn volledig aftrekbaar. Een telefoonabonnement niet, tenzij de aansluiting zich in jouw kantoorruimte bevindt.

Diners

Voor de kosten voor zakenlunches en -diners (inclusief fooien), studiereizen of een bezoek aan een congres of seminar geldt voor de inkomstenbelasting een drempel van 4.400 euro: alleen de kosten daarboven zijn aftrekbaar. Maar op verzoek is het ook mogelijk om in plaats van deze drempel 73,5 procent van de kosten af te trekken.

Lees ook:

Slimme aftrekposten 2013: je ziektekosten

Maffe belastingregels, in het buitenland kunnen ze er ook wat van

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl